Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w ogrodzie do gotowania latem?
    Porady    0 Komentarzy
Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w ogrodzie do gotowania latem?

Kreując przestrzeń w ogrodzie, coraz więcej osób decyduje się na implementację w niej... kuchni. Oczywiście nie chodzi tu wcale o typową, domową kuchnię, lecz o jej wariant light. W końcu przestrzeń zaaranżowana w tak funkcjonalny sposób powinna być kompaktowa, ergonomiczna i zaprojektowana tak, aby jej użytkownik mógł skupić się na kontemplacji przyrody.

Ogrodowa kuchnia - dlaczego warto ją mieć?

Potrzeba wydzielenia kuchni w ogrodzie ma swoje korzenie już w czasach staropolskich. To właśnie wtedy chłopi i pozostali robotnicy mogli skorzystać z przestrzeni na świeżym powietrzu, która była zaopatrzona w podstawowe sprzęty kuchenne. W tamtych latach idea takiego rozwiązania opierała się na prozaicznej chęci zabezpieczenia wnętrza przed brudem z zewnątrz. Dziś chcemy raczej korzystać z uroków przebywania na świeżym powietrzu i radości ze wspólnego celebrowania tych wyjątkowych chwil.

Dlaczego zatem kuchnia w ogrodzie to dobry pomysł?

Argumentów przemawiających za jej instalacją jest bardzo dużo. Najważniejsze z nich, to:

- ogrodowa kuchnia letnia to lepsza alternatywa dla grilla, gdyż można w niej przygotować szersze menu,

- możliwość nieograniczonego kontaktu z przyrodą,.

- możliwość zaaranżowania przestrzeni ogrodu na potrzeby przyjęć, rodzinnych uroczystości i imprez.

Jak urządzić ogrodową kuchnię letnią?

Zacznijmy od sprzętów kuchennych. Jeśli mamy możliwość podłączenia w ogrodzie odbiorników zasilanych napięciem 400 V, to powinniśmy wybrać kuchnię indukcyjną. W przeciwnym razie pozostaje nam gaz lub płyta grzejna na 230 V (dwustanowiskowa), albo też kuchnia gazowo-elektryczna. To ostatnie rozwiązanie warto przemyśleć, gdyż dzięki niemu zyskujemy dodatkowo dostęp do piekarnika.

Tuż obok kuchenki powinna znaleźć się przestrzeń robocza, czyli blat. Nie można też zapominać o zlewie. O ile czyste naczynia można przenieść z domu do kuchni, o tyle gotowanie w ogrodzie wymaga dostępu do świeżej wody. Najprostszym rozwiązaniem jest podpięcie się do instalacji wodociągowej, ale wiąże się to z koniecznością przeprowadzenia dość kosztownych robót. Nie można też zapominać, że kuchnia letnia w ogrodzie powinna być również podpięta do instalacji ściekowej.

Co jeszcze powinno znaleźć się w kuchni ogrodowej?

Gotowanie w ogrodzie wymaga zagospodarowania przestrzeni dla:

- butli gazu, jeśli korzystamy z kuchenki,

- dodatkowego oświetlenia, które umożliwi nam przygotowanie potraw po zmroku,

- koszy na śmieci,

- urządzeń multimedialnych umożliwiających np. odsłuchiwanie ulubionej muzyki.

Poza tym nie możemy zapominać, że kuchnia letnia w ogrodzie to także miejsce wypoczynku. Oznacza to, że tuż obok kuchni powinniśmy umieścić fotele, kanapy lub inne meble ogrodowe wykonane z alternatywnych materiałów (np. rattan). Całość powinna być w miarę dobrze oświetlona i zabezpieczona przed deszczem (zwłaszcza, jeśli chodzi o urządzenia elektryczne). Istotne jest również, aby przestrzeń pomiędzy kuchnią a miejscem do wypoczynku była odpowiednio przedzielona. Trudno bowiem spodziewać się, aby dym pochodzący z przygotowywanych potraw utrudniał wypoczynek pozostałym biesiadnikom.

Kuchnię ogrodową można wyposażyć również w wiele innych urządzeń uprzyjemniających wypoczynek. Mamy tu na myśli m.in.:

- rzutnik, umożliwiający oglądanie programów TV lub materiałów wideo,

- wentylatorze lub klimatyzatorze, które przydadzą się w porze upałów,

- systemy ogrzewania (np. promienniki), dzięki którym kuchnia będzie dostępna również jesienią.

Jaką kuchnię ogrodową warto wybrać?

Marzy Ci się kuchnia w ogrodzie, która spełnia wszystkie powyższe wymogi i jednocześnie zajmie niewiele miejsca? Jeśli tak, to wybierz kuchnię Qgesto (https://limestore.pl/meble-ogrodowe/783-kuchnia-qgesto.html). Jej najważniejsze zalety, to:

- możliwość dowolnej konfiguracji, dopasowanej do indywidualnych potrzeb,

- kompaktowe rozmiary - wszystko pod ręką,

- wydzielona przestrzeń rekreacyjna i kuchenna,

- zabezpieczenie przed deszczem,

- otwierane zadaszenie tymczasowe.

Reasumując, gotowanie w ogrodzie nie musi się ograniczać wyłącznie do grilla. Warto postawić na sprawdzone i niezawodne rozwiązania, które zapewnią nam nieograniczony dostęp do szerokiego menu i to zarówno wiosną, latem, jak i jesienią. Nadszedł czas, by celebrować życie.

Komentarzy

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać komentarz

Obserwuj nas na Instagramie @lime_store_tworzy_przestrzen